Τι είναι το Responsive Website ?

Responsive – Mobile Friendly Websites, ποια η διαφορά τους?

Ένα απο τα πιο συνηθή ερωτήματα που μας κάνουν αυτόν τον καιρό αφορά το Responsive Web Development και αυτό είναι μια πολύ καλή ερώτηση διότι το Responsive έχει τα περισσότερα ωφέλη την σήμερον ημέρα όσον αφορά το website development.

Παρ’όλα αυτά, πολλές φορές υπάρχει μια γενική σύγχυση όσον αφορά για το τι σημαίνει αυτό και που ωφελεί. Για αυτό, παρακάτω θα μοιραστούμε μερικές απο τις διαφορές αυτών των δύο και γιατί πιστεύουμε πως το responsive είναι μονόδρομος.

Μόνο τα responsive websites εμφανίζοντε πραγματικά σωστά σε όλες τις συσκευές. Όλες οι ιστοσελίδες στις μέρες μας θα πρέπει να είναι responsive. Οι mobile-friendly ιστοσελίδες είναι responsive. Οπότε τι πραγματικά σημαίνει “responsive” και “mobile-friendly” ?

Mobile Friendly Websites Design Example OmegaNET

Responsive Design

Αν μεταφράσουμε την λέξη “responsive” θα πάρουμε ως αποτέλεσμα την “ανταπόκριση”. Σκεφτείτε λοιπόν πως οι responsive ιστοσελίδες είναι ιστοσελίδες οι οποίες ανταποκρίνοντε (αλλάζουν) το design τους ανάλογα την συσκευή στην οποία προβάλλονται, όπως για παράδειγμα ένα κινητό τηλέφωνο ή ενα tablet.

Ας υποθέσουμε πως σε σταθερό υπολογιστή το κείμενο και οι εικόνες μας αν χωρίσουμε την ιστοσελίδα μας σε κολώνες είναι διαμορφωμένα σε 3 κολώνες ίσου ύψους και πλάτους. Στο κινητό η ίδια ιστοσελίδα για να προβληθεί σωστά θα πρέπει οι 3 αυτές κολώνες ή αλλιώς columns να αλλάζουν σε ένα μόνο column και ανάλογα με την σειρά που τα έχουμε δηλώσει τα υπόλοιπα να συνεχίσουν κατακόρυφα του πρώτου.

Επίσης εικόνες οι οποίες δεν χρειάζοντε στο κινητό ή δεν προβάλλονται σωστά, είτε τις αλλάζουμε σε διαφορετικό μέγεθος (optimal resolution resize), είτε καταργούντε εντελώς, ώστε να μην επηρεάζουν την εμφάνιση της ιστοσελίδας.

Ένα tip για να καταλάβετε αν η ιστοσελίδα που βλέπετε είναι responsive είναι καθώς την βλέπετε απο τον σταθερό υπολογιστή σας να μειώσετε σε μέγεθος το παράθυρο του περιηγητή σας και να δείτε αν τα αντικείμενα στην ιστοσελίδα μετακινούντε για να καλύψουν σωστά τις θέσεις στο ανάλογο view port (έκταση οπτικής γωνίας).

Responsive Web Design Properties OmegaNET

Είναι ανούσιο να εξηγήσουμε σε βάθος ποιες ακριβώς είναι οι διαφορές μεταξύ του Responsive Web Design και των Mobile Friendly Websites. Αυτό που μπορούμε να σας εγγυηθούμε όμως είναι ότι το Responsive είναι καλύτερο ενος απλού Mobile Friendly layout.

Για αυτό και παρακάτω θα σας δώσουμε και μερικές διαφορές κλειδιά μεταξύ των δυο αυτών για να καταλάβετε καλύτερα και να κρίνετε και μόνοι σας τι θα άξιζε να προτιμήσετε απο αυτά τα δύο όσον αφορά την σχεδίαση της ιστοσελίδας σας.

Κύρια γνωρίσματα του Responsive Web Design:

· Δυναμικό περιεχόμενο που αλλάζει*.

· Συμπυκνωμένη περιήγηση

· Βελτιστοποιημένες εικόνες*.

· Σωστές αποστάσεις και κενά στο περιεχόμενο για ευκολότερη ανάγνωση*.

· Βασισμένο να λειτουργεί σε όλες τις συσκευές (κινητά τηλέφωνα , tablets , laptop , desktop computers ).

· Mobile Friendly READY

*Ανάλογα το οπτικό εύρος της εκάστοτε συσκευής που προβάλλεται η ιστοσελίδα.

Κύρια γνωρίσματα του Mobile Friendly Layout :

· Στατικό περιεχόμενο καθαρά για εμφάνιση σε κινητά τηλέφωνα.

· Απλοποιημένη περιήγηση.

· Εικόνες μικρότερες (δυσκολότερη προβολή).

· Δυσανάλογο σε υπόλοιπες συσκευές.

Με απλά λόγια το responsive είναι μια ολόκληρη κατηγορία και σε αυτήν την κατηγορία συμπεριλαμβάνεται μέσα και το mobile friendly.

Σε συγκεκριμένη όμως περίπτωση που θα θέλατε η ιστοσελίδα σας να προβάλλεται μόνο σε κινητές συσκευές(mobiles) τότε το mobile friendly ίσως και να είναι καλύτερη επιλογή από άποψη κόστους και ευκολότερης και γρηγορότερης εφαρμογής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
  • Responsive Web Design Benefits Definition Article by OmegaNET

Τι είναι το Responsive Website ?

Responsive - Mobile Friendly Websites, ποια η διαφορά τους? Ένα απο τα πιο συνηθή ερωτήματα που μας κάνουν αυτόν τον καιρό

  • Seo Benefits Header Image

Τι είναι το SEO και γιατί το χρειαζόμαστε?

Αναρωτιέστε τι είναι το SEO και πως μπορεί να βοηθήσει την διαδικτυακή σας επιχείρηση? Ο όρος SEO (Search Engine Optimization) ή

2018-03-09T22:41:36+00:00

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΑΣ

Η επιχείρηση Τσόλας Απ. Δημήτριος & Ευάγγελος δημιουργήθηκε το 2005 με το διακριτικό τίτλο «ΩmegaNΕΤ» , με αντικείμενο δραστηριότητας
την τεχνική υποστήριξη και εμπόριο σε προϊόντα Πληροφορικής. Σύμφωνα με τις ανάγκες της τεχνολογίας, βρισκόμαστε πια ενεργά και στον ψηφιακό χώρο, με σκοπό να παρέχουμε στους πελάτες μας τις άριστες υπηρεσίες μας με εχεμύθεια και επαγγελματισμό, όπως και συνηθίζουμε.